miercuri, 31 octombrie 2012

Elisabetin - întâlnirea cu trecutul

Sâmbătă, 27 octombrie, de la ora 16, în foişorul din Parcul Carmen Sylva a avut loc evenimentul dedicat proiectului “Memoria cartierului meu”.

Trecătorii au putut recunoaşte clădiri şi peisaje din cartierul Elisabetin, îmbrăcate în culori luminoase. Picturile pe sticlă expuse au fost realizate de către elevii clasei a VI-a de la Liceul Grigore Moisil din Timişoara, sub coordonarea echipei Fundaţiei Rubin formate din Alexandra Văcăruş şi Ion Văcăreanu.

Deschiderea a fost în sunete melancolice de chitară cu elevii Colegiului Naţional de Artă Ion Vidu - Mihai Cinca, Silviu Nuţă şi Darian Neag, coordonaţi de prof. Adrian Mardan.

După o scurtă introducere din partea organizatorilor proiectului şi a dnei Elena Ivan, elevii clasei a IV-a  au încântat spectatorii cu sceneta ”Trandafirii Elisabetinului”, o poveste despre cucerirea prinţesei Sissi a Austriei. 
Mulţumim doamnei Gina Macovei pentru scenariu, regie şi coordonarea elevilor, doamnei Marina Nicolici pentru scenografie, şi domnului Geo Macovei pentru fundalul muzical ce a întreţinut atmosfera de basm.

Istoricul Ioan Haţegan a preluat microfonul povestind despre grădinarii Mühle şi Niemetz şi grădinile de trandafiri, despre premierele cartierului şi împăratul Franz Josef.
Din partea Asociaţiei Culturale Ariergarda, Andrei Ursu şi Simona Constantinovici au citit texte inspirate de plimbările prin cartierul Elisbetin şi influenţele istoriei asupra lui.

La final, cei prezenţi au fost încurajaţi să descopere pe îndelete mai multe despre Elisabetin, cu ajutorul pliantelor pregătite de organizatori şi un tur ghidat de Alexandra Irimia prin cartier.

luni, 22 octombrie 2012

Descoperă cartierul istoric al Timişoarei: Elisabetin

Ce legătură poate fi între cartierele timişorene şi Sissi, cea mai frumoasă împărăteasă a Austriei?

Află mai multe poveşti de la istoricii oraşului, condimentate cu muzică, texte ale unor scriitori importanţi, scenete de teatru haioase şi interactive, tururi ghidate ale celor mai frumoase clădiri din cartier.

UNDE? Parcul Carmen Sylva (fost Doina), în foişorul acoperit.
CÂND? Sâmbătă, 27 octombrie 2012, ora 16:00

Află trecutul cartierului tău şi povesteşte-l şi altora!


miercuri, 10 octombrie 2012

Atelierul de pictură pe sticlă



În data de 09.10.2012 elevii Liceului Grigore Moisil din Timişoara au descoperit atât tehnici noi de pictură cât şi simboluri ale cartierului în care învaţă. Pentru cartierul Elisabetin, animatorii Fundaţiei Rubin au pregătit fotografii înfăţişând stilul arhitectural din zonă, trandafirul – ca simbol al grădinarilor Mühle şi Niemetz, şi clădiri reprezentative.

Cei 50 de elevi participanţi la atelier au învăţat cum pot transpune fotografiile în lucrări, prin pictarea sticlei cu culori transparente sau opace, cu pastă contur sau plumb aplicat, modelele devenind originale, în funcţie de preferinţele elevilor.

Pictura pe sticla este o tehnică specială care presupune tehnica vitraliului, folosind materiale din sticlă colorată. Se realizează în faze distincte, straturile de culoare fiind aşternute prin suprapunere. Culorile vii atrag atenţia asupra armoniei şi aspectului decorativ redate în lucrările copiilor din clasele a VI-a A şi a VI-a B.

În urma atelierelor au rezultat lucrări deosebite pe care vă invităm să le descoperiţi în fotografiile de mai jos.  




miercuri, 3 octombrie 2012

Nume de împărăteasă



Dacă mai întâi a purtat numele de Maierele Româneşti, în mai 1896 s-a născut cartierul Elisabetin care a preluat numele celebrei împărătesei Sissi (Elisabeta), soţia împăratului Frantz Iosef I...

Ora de istorie de la liceul “Grigore Moisil” s-a desfăşurat într-o atmosferă de curiozitate din partea elevilor, istoricul Ioan Haţegan prezentând cu mult har istoria oraşului Timişoara şi poveştile romantice ale cartierului Elisabetin.
Copiii au avut prilejul unei călătorii în trecut, de la întâmplările eroice prin care s-au perindat cetăţile succesive ce au dat numele orașului, până la naşterea cartierului ce poartă numele împărătesei Elisabeta şi modificările traseului Canalului Bega.

Pornind de la istoria Cetăţii, li s-a dezvăluit despre zecile de hectare cu flori aparţinând unui mare grădinar al Europei, Wilhelm Mühle. Prin 1868, Wihelm a venit din Moravia şi s-a însurat cu fiica florarului Niemetz. Curând a pus bazele unei vaste grădini de trandafiri ce se întindea pe suprafaţa cartierului şi a creat sute de soiuri de roze, primul purtând numele soţiei, „Madame Josephine Muhle”.
În 1896, celebrii grădinari au organizat o mare expoziţie şi au plantat mii de arbuşti şi plante, impresionând pe împăratul Franz Josef, care a declarat că prezentarea „e de talie internaţională, că nu s-a mai văzut aşa ceva”.
Spre final, li s-au prezentat detalii despre con­strucţia cazărmii Transilvania (1719) -  clă­direa cea mai lungă din Europa în acele vremuri, despre fortificaţiile cetăţii Timişoara, despre primele şcoli pentru orbi şi surdo-muţi din România şi prima dragoste a lui Ludwig van Beethoven, Jeanette d'Honrath. 

Mare a fost surprinderea că ne putem mândri cu 1001 premiere ale oraşului!